Staalwerk ’21-’22

30 maart 2022

Staalwerk ’21-’22

Staalwerk, winter 2021/2022

16 Oktober 2021 is het zo ver, tijd om de QUADRA naar de werf van SRF in Harlingen te brengen. Tijd om al het staalwerk aan het casco te gaan verrichten. De snijpakketten voor de nieuwe opbouwen en de verlenging van het achterschip zijn helaas nog niet geleverd. Maar gelukkig is er eerst nog genoeg ander werk te doen, zoals het verwijderen van de oude opbouwen, het verplaatsen van de tanks, het plaatsen van de schotten en het maken van de machineruimte. Nadat dit werk klaar is, wordt er een tijdelijke vloer gelegd en wordt ineens zichtbaar hoeveel ruimte er in de QUADRA zit.

 

Bij een nadere inspectie van het dek blijkt deze wat dun en hobbelig te zijn en zeer lastig om strak te krijgen. Een kleine tegenvaller, maar het compleet vervangen van het dek zou ook weer een hoop ander werk schelen, zoals het stralen van de binnenkant, dus die keuze is snel gemaakt. En zo blijft er alleen een grote badkuip over. Maar niet voor lang. Stuk voor stuk worden de nieuwe dekspanten geplaatst en vervolgens het dek.
Inmiddels is het januari en zijn ook de snijpakketten geleverd en kan de altijd hard werkende staalwerker Arjoderik in een moeite door met het in elkaar lassen van de snijpakketten.

En dan komt eind januari het spannendste gedeelte: de verlenging van het achterschip. Het nieuwe achterschip is in elkaar gezet en klaar om aan het schip te lassen. Maar dan blijkt het niet te passen. Na veel meten, puzzelen, raadplegen van de tekeningen en overleg met het ontwerpbureau blijkt er een foutje in de tekening te zitten. Een klein foutje met grote gevolgen. Weer wordt er gemeten, gepuzzeld en gedaan. Dankzij het vakmanschap van Arjoderik en André en vele uren extra werk later door alle aanpassingen heeft de QUADRA dan toch een mooi nieuw verlengd achterschip.

 Daarna gaat het snel. De ene na de andere opbouw wordt geplaatst, net als de kuip. Beetje voor beetje wordt steeds duidelijker zichtbaar hoe de QUADRA eruit gaat zien. Maar ook hier zijn de gevolgen van het foutje in de tekening merkbaar en moeten de nodige aanpassingen gedaan worden.
Voordat het dekhuis wordt geplaatst, worden eerst de motor, de generatoren en andere grote onderdelen in de machineruimte geplaatst.
Nadat al het grote staalwerk klaar is, is het tijd voor de details en het wind- en waterdicht maken van het schip. Plus voor een aantal lagen verf, zodat het nieuwe staalwerk meteen goed geconserveerd wordt. Na ruim vijf maanden hard werken verlaat de QUADRA op 27 maart 2022 de hal en zijn haar prachtige nieuwe lijnen voor het eerst in volle lengte zichtbaar.

Deel dit bericht met anderen:

Meer Tell Tales